Tips du bør lese før du kjøper bolig

ImmobilienblaseBoligmarkedet i Norge er noe de fleste ønsker å være en del av, og stadig vekst i boligprisene gjør at man bør komme seg inn i boligmarkedet så fort som mulig. Men samtidig er det en ny og spennende (kanskje også litt skummel?) opplevelse å være med på sin første budrunde, og ikke minst det å kjøpe bolig for første gang. Derfor håper vi at disse tipsene kan komme godt med når du skal kjøpe bolig!

1. Velg dine prioriteringer

Beliggenhet er ofte en avgjørende faktor på hvor mye leiligheten eller boligen vil koste. Jo mer sentrumsnært, jo dyrere vil det være. Ofte skal det heller ikke store avstanden fra sentrum til før prisene kryper ned med flere hundre tusener av kroner. Klarer man å bo 5 kilometer unna selve suppa, så kan prisforskjellen være enorm. Riktignok må man da medregne mer utgifter til transport dersom man skal jobbe/studere i sentrum, men allikevel vil det i de fleste tilfeller være verdt det – og vel så det.

2. Sammenlign lånepriser

Det finnes svært mange banker å velge imellom, og man behøver absolutt ikke takke ja til den første som kommer med et lånetilbud. Ved å sammenligne priser og renter kan du spare svært mye penger. Renteforskjellen hos norske banker på boliglån i dag kan variere fra 2,50 prosent til 3,50 prosent. Og med et lån på over to millioner kroner vil dette utgjøre over 1000 kroner forskjell – hver eneste måned. Derfor er det ekstremt viktig at man sammenligner tilbud fra flere banker før man takker ja.

3. Kjøp sammen med noen

Det blir ekstremt mye billigere for begge parter å kjøpe bolig sammen enn hva det vil være å kjøpe hver for seg. Det er ikke slik at man er nødt til å være kjærester/partnere for å kjøpe bolig sammen – det er også mange venner som sparer penger og trives som «samboere». Samtidig vil det være langt enklere å få innpass hos banken dersom man har to inntekter og ikke bare en. Husk bare å sette opp en grundig kontrakt som beskriver eierforhold.

4. Ha egenkapitalen i boks

eigenkapitalUten egenkapital vil det være vanskelig å få lån hos banken. I mange tilfeller kan dette løse seg på andre måter, men du vil som regel ende opp med dårligere vilkår og høyere rente dersom du mangler deler av egenkapitalen.

Dessuten blir det en større lånesum, ergo får du mer gjeld, og igjen en større sum å betale renter av. Egenkapital er derfor svært viktig når man skal kjøpe seg bolig for første gang.

5. Få hjelp av foreldre

Har du ikke egenkapital, eller bare deler av egenkapitalen, så er hjelp fra foreldre eller annen familie gull verdt. Det er svært vanlig at unge boligkjøpere får hjelp av foreldre i form av at de stiller kausjon. I praksis betyr det at de er ansvarlige for den manglende egenkapitalen. Har man pengesterke foreldre som er villige til å stille opp som kausjonister, så kan absolutt dette være en god løsning når man skal kjøpe bolig.

6. Ikke betal blodpris!

Når man har funnet drømmeboligen, så kan det være fristende å tenke at «denne skal jeg gi ha – uansett hva det måtte koste». Det er viktig å tenke med hjernen, og ikke bare med hjertet, når man er med på en budrunde for første gang. Boligmarkedet er ekstremt tett i Norge for tiden, og følgelig er man sjeldent alene i en budrunde. Derfor gjelder det å ikke by blodpris for leiligheten – for det kommer garantert flere muligheter. Mange opplever at det er vanskelig å ha is i magen når man er med på en budrunde for første gang.